Kuorosta

Kuva: Timi Taipale

 

Toiminta

POL on noin 30-jäseninen helsinkiläinen opiskelijakuoro. Sen emojärjestöjä ovat Etelä- ja Pohjois-Pohjalainen Osakunta sekä Vasa Nation. POL:n tavoitteena on ylläpitää monipuolista ja korkeatasoista lauluperinnettä sekä tehdä tunnetuksi erityisesti pohjalaista musiikkia. Kullekin kuorokaudelle valitsemme teeman, jonka ympärille konsertti kootaan. Ohjelmistomme ulottuu renessanssimusiikista kevyeen musiikkiin, ja luonnollisena osana repertuaaria ovat pohjalaissäveltäjien, kuten Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan, sekakuoroteokset. Myös entisten kuoronjohtajien sävellyksillä ja sovituksilla on ollut keskeinen osa ohjelmistossa.

POL harjoittelee maanantaisin Ostrobotnian osakuntatiloissa kello 18–21. Harjoitusten yhteydessä kuorolaisilla on mahdollisuus saada ammattilaulunopettajien opetusta. Kuoro pitää säännöllisesti omia konserttejaan ja lähtee myös innokkaasti mukaan erilaisiin yhteistyöprojekteihin muiden kuorojen ja orkestereiden kanssa. Kuoromatkoja POL on tehnyt kotimaassa pääsääntöisesti Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin sekä ulkomailla muun muassa Viroon, Mallorcalle, Saksaan ja Sisiliaan.

 

Historiaa

Kuoro on perustettu Ostrobotnia-taloon vuonna 1963. Sen kunniakas edeltäjä oli vuodesta 1930 toiminut Pohjalaiset Mieslaulajat. Kuoroamme ovat johtaneet mm. laulaja-säveltäjä Hannu Sinnemäki, säveltäjä Pekka Jalkanen, pianisti Matti Perttula, kuoronjohtaja ja kansanmusiikin opiskelija Anneli Kont-Rahtola, kapellimestariopiskelija Andrus Kallastu, Sibelius-Akatemian musiikinteorian lehtori Aarre Joutsenvirta sekä kevääseen 2016 asti musiikin maisteri, kuoron- ja orkesterinjohtaja Satu Simola. Syksystä 2016 syksyyn 2022 saakka kuoroa johti MuM Julia Lainema, ja nykyinen johtaja on alkuvuodesta 2023 aloittanut MuM Markus Luomala.